sunnuntai 5. lokakuuta 2014

pataleipä.

Mies pyöräytti aiemmin viikolla rapeakuorista ja kuohkeaa pataleipää. Ei ihme, että leivästä on muodostunut varsinainen somehitti, meilläkin tätä on ehditty leipoa nyt jo useampaan kertaan. Monenlaisia leipiä olen leiponut, mutta kyllä tämä on yksi parhaimmista. Ehkä jopa paras? Ja kaikenlisäksi maailman helpoin valmistaa. 



Taikinaa voi tuunata mielensä mukaan erilaisilla jauhoilla, leseillä, yrteillä, siemenillä.. Perusresepti on kuitenkin yksinkertainen

pataleipä

7dl jauhoja
1tl kuivahiivaa
2tl suolaa
3½dl reilusti kädenlämpöistä (n. 42 asteista) vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja sekoita nopeasti joukkoon lämmin vesi. Älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön n. 12-18 tunniksi. Kumoa leipä jauhotetulle alustalle, muotoile (älä edelleenkään vaivaa) ja jätä leipä kohoamaan leivinliinan alle vielä reilu puoleksi tunniksi. (Taikina on aika löysää, joten minusta helpoin tapa on muotoilla leipä esim. jauhotetun silikonialustan/leivinlaudan päälle. Tästä leipä on helppo kipata suoraan pataan.). 

Laita kannellinen uunipata kylmään uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa puolisen tuntia. Ota pata pois uunista, kippaa leipätaikina pataan ja paista leipää n. 30min kannella peitettynä. Poista kansi ja jatka paistamista vielä vartin verran.   

2 kommenttia:

  1. Kiitoa muistutuksesta, olen joskus tehnyt vastaavaa mutta jotenkin koko ohje on unohtunut! Nyt pitäisi vain muistaa laittaa taikina tekeytymään illalla, helpommin sanottu kuin tehty. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, meillä on nyt leivottu tätä ahkerasti. Uunituore leipä heti aamusta on vaan niin hyvää!

      Poista