sunnuntai 11. joulukuuta 2016

lakumutakakku.

Blogia pitempään seuranneet eivät varmaankaan ole välttyneet huomaamasta rakkauttani mutakakkuun. Tämä mutakakku saa säväyksen lakritsijauheesta. Itse käytin tähän melko miedonmakuista lakritsiuutejauhetta (Punnitse&Säästä), jota makuni mukaan olisi voinut taikinaan lisätä enemmänkin. Ohje bongattu Lunni leipoo-blogista.



200 gtummaa suklaata (n. 70-prosenttista)
100 g voita
4 kpl munaa (eroteltuina)
4 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl lakritsijuurijauhetta (tai lakritsijauhetta)
1 rkl voita
1 rkl mantelijauhetta
1 dl kermaa

Ota munat ajoissa huoneenlämpöön. Erottele keltuaiset ja valkuaiset huolellisesti eri kulhoihin.

Sulata voi ja suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa varovaisesti, laita sivuun jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.Vuoraa irtopohjaisen, 20-senttisen vuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat voilla ja jauhota mantelijauholla.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa vaahdota keltuaiset ja tomusokeri, lisää tomusokeria joukkoon vähän kerrallaan. Siivilöi keltuaisvaahdon joukkoon maissitärkkelys ja lakritsi(juuri)jauhe.

Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon jäähtynyt suklaa-voisula. Ota sitten 1/3 valkuaisvaahdosta ja yhdistä se voimakkaasti sekoittaen keltuaisvaahtoon. Lopuksi kääntele 2/3 valkuaisvaahdosta joukkoon varovaisesesti ja kärsivällisesti.

Kun taikina on tasaista, kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuutin ajan. Kakku saa olla keskeltä löysää, koska se muuttuu kiinteämmäksi. Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä hetken aikaa, siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään. Anna kakun jähmettyä uunista ottamisen jälkeen n. 2 tuntia, jotta sisus ei olisi enää juoksevaa. Koristele jäähtynyt kakku vaahdotetulla kermavaahdolla ja vaikka lakuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti