maanantai 6. helmikuuta 2017

karamellikastike (vegaaninen)


Tämä karamellikastike tuli tehtyä, kun mietin vegaanista vaihtoehtoa kondensoidusta maidosta valmistetulle kinuskille, joka on selkeästi sellaista itsetehtyä kinuskikastiketta tönkömpää.

Ohje on suoraan Kamomillan konditoria-blogista. Kastikkeen valmistuksen aikana sokeri paakkuuntui niin voimakkaasti, että ehdin jo ajatella, ettei tästä tule mitään hyvää. Siivilöityäni kastikkeen purkkiin ja jäähdytettyäni sen maku ja koostumus oli kuitenkin juuri sellainen kuin toivoinkin.

Suosittelen käyttämään tässä kookosöljyä tai margariinilevitettä, esim. tummansinistä Keijua, koska leivontamargariinit ei maistu hyvälle. Itse käytin margariinia, mutta kookosöljyllä koostumuksesta pitäisi tulla vielä paksumpi.

Karamellikastike (vegaaninen)

2 dl sokeria
100 g vegaanista margariinia tai 1 dl kookosöljyä
1 dl kookosmaitoa, kaurakermaa tai (vaahtoutuvaa) soijakermaa
0,5 tl suolaa

Mittaa sokeri vähintään litran vetoiseen kattilaan ja laita levy päälle. Sekoita sokeria lastalla, kunnes sokeri on sulanut ja muuttunut kauniin ruskeaksi. Varo, että sokeri ei pala. Ei haittaa, jos sokeriin jää paakkuja.

Kun sokeri on sulanut, vähennä lämpö kolmasosaan ja lisää margariini. Sekoita, kunnes margariini on sulanut. Seos saattaa hieman roiskua, joten varo, ettet polta sormiasi. Margariini ja sokeri eivät välttämättä vielä tässä vaiheessa sekoitu keskenään, mutta se ei haittaa.

Lisää seuraavaksi kookosmaito ja keitä seosta vielä minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola ja sekoita hyvin. Jos kastikkeessa on sokeripaakkuja, siivilöi se.

Anna kastikkeen jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi. Sekoita kastike vielä hyvin ja siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Jäähtyessään ja jähmettyessään kastike muuttuu väriltään vaaleaksi.

Säilytä valmis kastike tiiviissä purkissa jääkaapissa ja käytä viikon sisällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti